sreda, 22. november 2017

Predsednik ECB Draghi: Vpliv kriptovalut še vedno "omejen"

Vodja evropske centralne banke meni, da so kriptovalute prenizke, da bi jih uredili.

Mario Draghi, ki je v ponedeljek povedal Evropskemu parlamentu, je dejal, da digitalne valute ne ogrožajo nadzora ECB nad evrom zaradi pomanjkanja sprejetja v 27-članskem gospodarskem bloku. Posledično bi bil vpliv kriptovalut na gospodarstvo omejen, je dejal Reuters.

 
Bil je citat, ki govori zakonodajalcem:

    
"Menimo, da je vse to precej omejeno. Torej še ni nekaj, kar bi lahko pomenilo tveganje za centralne banke."


Pripombe Draghija pridejo le nekaj dni po tem, ko je član upravnega odbora ECB dejal, da se centralne banke odločajo, ali bodo uredile digitalne valute. Predsednik Nacionalne banke Avstrije Ewald Nowotny je dejal, da se zakonodajalci sprašujejo, ali bi se morali vključiti v urejanje kriptovalut, pri čemer navaja, da je kitajska nedavno zaustavila izmenjavo bitcoinov.


Dejansko so tovrstne izjave zadnji teden, v katerih je Draghi, ki je bil prej vodja italijanske centralne banke, opozoril na vprašanje kriptokotovnosti - hkrati pa se mučil tudi na vprašanje, ali bo institucija končno nadaljevala s kakšno uredbo.


Draghi je dejal, da ECB v zadnjem mesecu ne bi uredila prostora in novinarjem povedal, da je bitcoin videl kot nezrel za reguliranje.


Nadaljeval je z opozorilom, da bi morali ljudje "ceniti" inovacije v finančnem sektorju, vključno s kriptovalutami, medtem ko so še vedno previdni pri morebitnih tveganjih.


Draghi tudi ne misli, da bi ECB lahko uredila bitcoin, v septembru je povedal odboru za ekonomske in monetarne zadeve parlamenta, da regulacija kriptovalut ne spada v pristojnosti banke.

2-mesečni padec: Bitcoin cena padla pod $ 9K

Cena bitcoina se je prvič po več kot dveh mesecih znižala pod 9.000 $. Po časovnem obdobju je Bitcoin Price indeks CoinDesk (BPI) dosege...