torek, 19. december 2017

Nobelov nagrajenec Robert Shiller: Bitcoin je preveč »dvoumen« za vrednotenje

Nobelov nagrajenec, ekonomist Robert Shiller, meni, da ni jasnega načina, da se postavi cena za bitcoin.

"Mislim, da je vrednost bitcoina izredno dvoumna," je danes povedal CNBC.

Pripomba je morda opazna, ker prihaja od legendarnega ekonomista, ki je pridobil dolgoročno verodostojnost po njegovem delu okoli nesreče na borznem trgu leta 1987 in stanovanjskem balonu leta 2008. Prejel je Nobelovo nagrado za ekonomijo oktobra 2013.

Vendar pa je govoril z omrežjem, Shiller je trdil, da je težko določiti osnovno ceno bitcoina, pri čemer opozarja:

"Postavili ste zgornjo vezo na [bitcoin] z vrednostjo svetovne zaloge denarja, vendar je ta zgornja meja zelo velika, zato je lahko kjerkoli med ničlo in tam."

Enako mnenje se je odražalo v nedavno objavljenem članku podjetja Shiller za The New York Times, v katerem je napisal: "Kako lahko začnemo oceniti temeljno vrednost bitcoina z neverjetno tržno vrednostjo več kot 275 milijard dolarjev? Vsak poskus bo kmalu zvenel neumno. "

Bitcoinova cena se je od začetka leta zvišala, tako da se je od januarja do konca januarja povečala na 800 evrov, ta vikend pa postavila nov rekord 20.000 ameriških dolarjev, v skladu z indeksom cen Bitcoin CoinDesk.

Shiller je navedel pojav, ki bi lahko pojasnil razloge za tako fenomenalen tržen pojav. Po mnenju nevroznanstvenikov je dejal, da naši možgani delujejo drugače, ko odločajo v stresnem, dvoumnem okolju.

"Morda mislite, da bodo ljudje, ki se izobražujejo, problem odločanja spremenili v nekaj natančnega... Vendar se zdi, da to ne počnejo možgani," je dejal Shiller za CNBC.

2-mesečni padec: Bitcoin cena padla pod $ 9K

Cena bitcoina se je prvič po več kot dveh mesecih znižala pod 9.000 $. Po časovnem obdobju je Bitcoin Price indeks CoinDesk (BPI) dosege...