petek, 23. februar 2018

Turški zakonodajalec predlaga nacionalno kriptovaluto

Politiki v Turčiji naj bi pričakovali, da bodo sprožili nacionalno kriptovaluto.

Po poročilu Al-Monitorja je Ahmet Kenan Tanrikulu, namestnik predsednika turške stranke za nacionalistično gibanje in nekdanji minister za industrijo, pripravil poročilo v katerem naj bi predlagal kriptovaluto, ki jo podpira država, "Turkcoin".


Čeprav tehnične posebnosti ostajajo nejasne, zakonodajalec zatrjuje, da bi Turkcoin želel zbrati sredstva zavarovana s premoženjem za kar je trdil, da bi imelo nižje tveganje kot obstoječe kriptovalute.


V poročilu je navedeno, da takšna oblika premoženja vključuje velika javna podjetja v bogatejšem skladu države, kot so Turkish Airlines, Istanbulska borza in Turk Telekom.


Al-Monitor je povedal:

    
"Svet napreduje v smeri novega digitalnega sistema. Turčija bi morala ustvariti svoj digitalni sistem in valuto, preden bo prepozno."


Drugod v poročilu je zakonodajalec pozval k jasnejši ureditvi kriptovalut v prizadevanjih za nadzor trga. Trdi, da bi odsotnost pravnega okvira v zvezi s kriptovalutami v Turčiji lahko povzročila nezakonito uporabo.


"Uvedba spodbudnih predpisov po oceni vseh vrst tveganj nam bo omogočila ustvarjanje prihodkov s kriptovalutnega trga, še posebej z bitcoinom. V tem kontekstu država potrebuje borzo bitcoin in zakonodajo za ureditev tega področja", je dejal.


Pripombe Tanrikuluja so na voljo več tednov po tem, ko je turški podpredsednik vlade dejal, da bo njegova vlada v intervjuju s CNN Turčijo poskušala zagnati nacionalno kriptovaluto.


Potencialni premislek Turčije prav tako prihaja le nekaj dni potem, ko je Venezuela videla lastno prodajo v državi, s katero je predsednik Nicolas Maduro trdil, da je država do zdaj zbrala 735 milijonov dolarjev.

2-mesečni padec: Bitcoin cena padla pod $ 9K

Cena bitcoina se je prvič po več kot dveh mesecih znižala pod 9.000 $. Po časovnem obdobju je Bitcoin Price indeks CoinDesk (BPI) dosege...