četrtek, 5. april 2018

Mehika preizkuša Blockchain za spremljanje javnih naročil

Mehiška vlada je tiho delala na projektu za sledenje ponudbam za javna naročila z uporabo blockchaina je dejal vladni uradnik v torek.

Mednarodna koordinatorka digitalne strategije Yolanda Martinez je na konferenci v Jaliscou podrobno opisala Blockchain HACKMX povedala je, da je v produkciji od septembra lani. Sistem je prvotno razvila ekipa univerzitetnih diplomantov katerih zasnova je osvojila tekmovanje, ki je zahtevalo blockchain rešitve, ki lahko pomagajo izboljšati javne storitve.


"Z blockchainom, ki se uporablja za javna naročila, bomo lahko vedeli, ali je podjetje, ki zagotavlja zanesljive storitve vladi," je dejala Martinezova.


Po mnenju mehiške novice Debate je Martinezova udeležencem povedala, da bo tehnologija odpravila "zlahka pokvarljiv" človeški element in uvedla preglednost v postopek javnega razpisa. Martinezova je tudi poudarila, da bo blockchain hramba zbirala evidenco o postopku zbiranja ponudb, kar omogoča revizije po dejstvu.


Tehnične podrobnosti o projektu niso na voljo, vendar poročilo Debate kaže, da bo projekt sčasoma potekal v javnosti, vlada pa jo bo obravnavala kot rešitev za državne in lokalne vlade.


Predstavitev z naslovom Blockchain HACKMX, ki je na voljo na spletni strani OZN od julija, pretehta koristi različnih platform, ki bi lahko gostile omrežje: Hyperledger Fabric, bitcoin, ethereum, Chain in NEM. Predstavitev kaže, da bi računalnike, ki sodelujejo v mreži, vodila mešanica državnih uradov, univerz, skupin civilne družbe in zasebnih podjetij.
 

Problem korupcije javnih naročil je občutljiv v Mehiki, saj je bil nedavni visokoumni škandal, ki je vključeval veliko južnoameriško gradbeno podjetje, in trditve, da so bile podkupnine usmerjene v politično kampanjo predsednika Enriquea Pene Nieto.

Transparency International, protikorupcijska nevladna organizacija (NVO), uvršča državo na 135. mesto od 180 v indeksu zaznave korupcije.

2-mesečni padec: Bitcoin cena padla pod $ 9K

Cena bitcoina se je prvič po več kot dveh mesecih znižala pod 9.000 $. Po časovnem obdobju je Bitcoin Price indeks CoinDesk (BPI) dosege...