torek, 20. marec 2018

14 Tajskih bank združilo moči za ustanovitev Blockchain skupnosti

Štirinajst tajskih bank je združilo moči, da bi ustvarilo Tajsko Blockchain skupnost, ki bo digitalizirala jamstva na skupni platformi blockchaina, je v ponedeljek objavila centralna banka Tajske.

V tej pobudi bodo sodelovale največje banke v državi - Bangkok Bank, Krung Thai Bank, Siam Commercial Bank in Kasikornbank - ki uporabljajo tehnologijo platforme Hyperledger Linux Foundation.


"S to delitvijo infrastrukture bankam ni treba vlagati samostojno," je povedal guverner Banke Tajske Veerathai Santiprabhob na novinarski konferenci Nikkei. "Interoperabilnost povečuje učinkovitost, zmanjšuje stroške v našem finančnem sektorju in obravnava potrebe potrošnikov in poslovnega sektorja."


Platformo blockchain skupine je prvič začela uporabljati Kasikornbank v sodelovanju z IBMom julija 2017.


Na Tajskem lahko upravljanje garancijskih listin - ki so dokumenti, ki jih izdajo banke za zagotovitev plačilnih obveznosti svojih strank - lahko traja dneve. Digitizacija dokumentov in njihovo premikanje na blockchainu lahko zmanjša čas prometa na samo trideset minut, po navedbah Nikkei.


"Za poslovni sektor bo pobuda skupnosti Blockchain zmanjšala kompleksnost povezovanja z istimi finančnimi storitvami različnih bank, olajšala preverjanje podatkov na istem spletnem omrežju, ublažila tveganja ponarejanja in povečala pravočasnost, pa tudi varnost" je za tajski časopis The Nation povedal Santiprabhob.


Sistem se bo najprej preizkusil v tajski centralni banki za izdajanje garancij za državne dražbe in druge notranje trgovinske posle.


Organi za urejanje električne energije na Tajskem, državna energetska družba in skupina Siam Cement, ki je druga največja družba na Tajskem, so tudi pripravljeni sodelovati.

2-mesečni padec: Bitcoin cena padla pod $ 9K

Cena bitcoina se je prvič po več kot dveh mesecih znižala pod 9.000 $. Po časovnem obdobju je Bitcoin Price indeks CoinDesk (BPI) dosege...