četrtek, 14. marec 2019

Kripto valute predstavljajo tveganja za banke, opozarja Baselski odbor.

Baselski odbor za bančni nadzor, skupina mednarodnih bančnih organov, je opozorila, da rast kripto valut predstavlja številna tveganja za banke in globalno finančno stabilnost.

Odbor - del Banke za mednarodne poravnave (BIS), ki se pogosto šteje za centralno banko centralnih bank, je v sredo objavil izjavo, da so potencialna tveganja za banke likvidnostna, kreditna in tržna tveganja, operativno tveganje (vključno z goljufijami in kibernetskimi tveganji), pranja denarja in financiranja terorizma ter pravnega in uglednega tveganja.

Čeprav imajo banke trenutno „zelo omejeno“ neposredno izpostavljenost kripto valut, bi morale institucije še vedno „na najmanjši možni ravni“ izvesti obsežno skrbnost in razkriti vsako izpostavljenost kripto sredstvom, da bi zmanjšali tveganja, je dejal odbor.

Banke bi morale imeti tudi „jasen in trden“ okvir za obvladovanje tveganj, ki bi se ukvarjal z „visoko stopnjo“ tveganja, ki ga predstavljajo kripto valute.

Okvir za obvladovanje tveganj bi moral biti „v celoti vključen“ v splošne procese upravljanja tveganj bank, vključno s tistimi, ki se nanašajo na boj proti pranju denarja (AML), boj proti financiranju terorizma in preprečevanje sankcij, je poudaril odbor.

„Celovito“ oceno tveganj je treba vključiti v procese ocenjevanja notranjega kapitala in ustreznosti likvidnosti, je dodal.

Poleg tega bi morali biti nadzorni organi obveščeni o dejanski ali načrtovani izpostavljenosti kripto valutam, skupaj z zagotovilom, da je institucija v celoti ocenila in ublažila tveganja.

Nazadnje je odbor dejal, da sodeluje z drugimi svetovnimi organi za določanje standardov in z Odborom za finančno stabilnost (FSB), da bi pripravil smernice o „bonitetni obravnavi“ izpostavljenosti bank kripto valutam, da bi „ustrezno“ odražal tveganja.

Junija lani je BIS v svojem letnem ekonomskem poročilu dejal, da je težko ugotoviti, ali kripto valute rešujejo še kakšen poseben gospodarski problem. »Transakcije so počasne in drage, nagnjene k zastojem in se ne morejo povečevati s povpraševanjem,« je dejal takrat.

2-mesečni padec: Bitcoin cena padla pod $ 9K

Cena bitcoina se je prvič po več kot dveh mesecih znižala pod 9.000 $. Po časovnem obdobju je Bitcoin Price indeks CoinDesk (BPI) dosege...